Mdniuz's Blog

Δημιούργησαν δόντια από βλαστικά κύτταρα, τέλος στα σφραγίσματα!

Posted on: Οκτώβριος 15, 2009

Είναι γνωστός ο τρόμος που διακατέχει τον περισσότερο πληθυσμό πάνω στην Γη σχετικά με τουw οδοντίατρους!Ο τροχός και ο θόρυβος που
παράγει ειναι αρκετός ώστε να τρομοκρατήσει τον οποιοδήποτε που θα λάβει θέση στην οδοντιατρική καρέκλα!
Ε λοιπόν ήρθε μία νεα πρωτοποριακή μεθοδος απο Ιάπωνες επιστήμονες να ταράξει τα ιατρικά νερά και να καταρίξει τον μύθο του τροχού!Stem cells

Stem cells

Είναι γνωστός ο τρόμος που διακατέχει τον περισσότερο πληθυσμό πάνω στην Γη σχετικά με τους οδοντιάτρους! Ο τροχός και ο θόρυβος που παράγει ειναι αρκετός ώστε να τρομοκρατήσει τον οποιοδήποτε που θα λάβει θέση στην οδοντιατρική καρέκλα!
Ε λοιπόν ήρθε μία νεα πρωτοποριακή μεθοδος απο Ιάπωνες επιστήμονες να ταράξει τα ιατρικά νερά και να καταρίψει τον μύθο του τροχού!


Οι Ιάπωνες επιστήμονες, λοιπόν, του Πανεπιστημίου Επιστημών του Τόκιο εντόπισαν δύο τύπους βλαστικών κυττάρων οι οποίοι σε συνδυασμό περιείχαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη δημιουργία ενός πλήρως αναπτυγμένου δοντιού. Αυτή η δημιουργία δοντιών απο βλαστοκύτταρα γεννά ελπίδες για την κατάργηση των σφραγισμάτων! 😉

Τα δόντια που δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο είχαν φυσιολογική μορφή, ήταν ευαίσθητα στον πόνο και ικανά για μάσηση. Αν και η μελέτη αφορούσε ποντίκια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανοίγει τον δρόμο για την ημέρα που ο άνθρωπος θα έχει τα δικά του «ανταλλακτικά» δόντια με χρήση των ίδιων των κυττάρων του.
Η τεχνική θα μπορούσε επίσης να προσαρμοστεί ώστε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία άλλων οργάνων, όπως καρδιάς, πνευμόνων και νεφρών. Θα είναι έτσι δυνατόν μελλοντικά να αναπτύσσονται φυσικά «ανταλλακτικά» μέσα στο σώμα του ασθενούς με στόχο να αντικαταστήσουν τα όργανά του που έχουν υποστεί βλάβες εξαιτίας του χρόνου ή ασθενειών.

Η καλλιέργεια των βλαστικών κυττάρων πραγματοποιήθηκε μέσα στο εργαστήριο για 5 συνεχόμενες μέρες εως ότου παρατηρήθηκε ο σχηματισμός ενός μικροσκοπικού οδοντικού «βλαστού», το οποίο στην συνέχεια τοποθετήθηκε στο οδοντικό τόξο του ποντικού από το οποίο ειχε αφαιρεθεί προηγουμένως ένα δόντι.

Πέντε εβδομάδες αργότερα η άκρη του δοντιού «έσκασε μύτη» μέσα από το ούλο. Τελικώς, επτά εβδομάδες μετά την εμφύτευση, εμφανίστηκε ένα πλήρως αναπτυγμένο δόντι.Οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα πολλές φορές και κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα δόντια προϊόντα βιοτεχνολογίας που δημιούργησαν ήταν πλήρως λειτουργικά. Οπως ανέφερε ο δρ Καζουχίσα Νακάο που συμμετείχε στη μελέτη «κάθε δόντι που δημιουργήθηκε εμφανίστηκε μέσα από το ούλο και περιείχε όλα τα κύρια “συστατικά” ενός δοντιού, δηλαδή οδοντίνη, αδαμαντίνη, πολφό, αιμοφόρα αγγεία, νευρικές ίνες, μύλη και ρίζα».Είναι άκρως σημαντικό ότι όπως προέκυψε από τα πειράματα τα ζώα μπορούσαν να μασήσουν χωρίς προβλήματα με τα δόντια-«ανταλλακτικά» τους!

Αν και τα κύτταρα που χρησιμοποιήθηκαν ελήφθησαν από έμβρυα ποντικών, οι ερευνητές εκτιμούν ότι και άλλοι τύποι κυττάρων μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία δοντιών. Για παράδειγμα στον άνθρωπο υποψήφια κύτταρα θα μπορούσαν να είναι τα δερματικά ή κύτταρα του πολφού μέσα στα δόντια.

Βεβαίως, ο δρόμος ως τη δημιουργία δοντιών«ανταλλακτικών» σε ανθρώπους είναι μακρύς καθώς όπως εκτιμάτε από τους επιστήμονες θα χρειαστούν πάνω από 15 χρόνια σκληρής εργασίας, πειραμάτων και ερευνών ώστε να μπορέσει αυτή η μέθοδος να εφαρμοστεί και στον άνθρωπο.

Κατ΄ αρχάς οι ερευνητές πρέπει να καταφέρουν να ελέγξουν το μέγεθος των δοντιών-«τέκνων» της βιοτεχνολογίας, δεδομένου ότι αυτά που προέκυψαν από τα πειράματα ήταν ελαφρώς μικρότερα από το φυσιολογικό. Παράλληλα, είναι σημαντικό να βρεθεί τρόπος επιτάχυνσης της όλης διαδικασίας σε ό,τι αφορά τον άνθρωπο, καθώς απαιτούνται χρόνια προκειμένου να δημιουργηθεί το κάθε ανθρώπινο δόντι.

Πάντως, όταν τα ανθρώπινα φυσικά δόντια εργαστηρίου αποτελέσουν γεγονός, δεν θα κοστίζουν περισσότερο από ένα τεχνητό εμφύτευμα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Δεν απομένει λοιπόν να δείξουμε όλοι υπομονή και εμπιστοσύνη στους ερευνητές μέχρι να έρθει εκείνη η στιγμή που η μέθοδος των σφραγισμάτων θα αντικατασταθεί από τα τεχνητά «ανταλλακτικά» δόντια, και ο ήχος του τροχού θα αποτελεί μία ευχάριστη ανάμνηση! 😀

Για όποιον θα ήθελε να ενημερωθεί αναλυτικότερα για τα βλαστοκύτταρα, εδώ υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον videaki από διακεκριμένο καθηγητή πανεπιστημίου του Stanfford. Αξίζει της προσοχής σας! 😀

[via]

Advertisements

3 Σχόλια to "Δημιούργησαν δόντια από βλαστικά κύτταρα, τέλος στα σφραγίσματα!"

wraios! like like like like like like like like

ayta pes ta sthn csicsayova pou olh mera smr mas eixe na kanoume sfragismata!!!

hahaha!!sigoura!kai ston allon ton konto,mhn tolmisei kai mou pei den ta ekana kala!8a tou ma8w ta blastokuttara mpas kai valei ligo mualo!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: